Herstructurering na bedrijfsoverdracht. Welke fiscale trukendoos trek jij open?

Een herstructurering na een bedrijfsoverdracht begeleiden, dat doet RB Jeroen van Boekel van OOvB adviseurs en accountants wel vaker. Toch verveelt het nooit. Kijk maar naar de case van het Noord-Brabantse vakantiepark Schaijk. Daarbij gaat Jeroens fiscale trukendoos maximaal open.

Charles Veerkamp was slechts 22 jaar toen zijn vader een beroerte kreeg en niet meer kon werken. Niet afgeschrikt door zijn leeftijd besloot hij het vakantiepark – waar hij tot die tijd zijn geld verdiende met grasmaaien en toiletten poetsen en dat al generaties lang in de familie is – over te nemen. Om het vervolgens volledig te herstructureren. Charles: “Tot 2012 was vakantiepark Schaijk een gedateerd park met honderdvijftig oude chalets die allemaal langdurig verhuurd waren. Ik besefte dat ik het daar in de toekomst niet mee ging redden. Daarom wilde ik er een modern vakantiepark in een natuurlijke omgeving van maken. Om dat te bereiken moesten alle oude woningen worden gesloopt. De nieuwe woningen zijn geen eigendom van ons vakantiepark, maar van particulieren en (particuliere) beleggers. Een uitdaging die we samen met Roompot zijn aangegaan. De constructie tussen ons is uniek: Roompot verkoopt en verhuurt de huizen, maar als park houden we wel onze eigen identiteit. Dat we op deze manier met de marktleider van Nederland kunnen samenwerken, is een enorme kans. Kijk bijvoorbeeld naar de marketingmogelijkheden die we nu hebben. Daar kun je als particulier vakantiepark alleen maar van dromen.”

Wie

Ondernemer
Charles Veerkamp
Eigenaar Vakantiepark Schaijk
vakantieparkschaijk.nl

Register Belastingadviseur
Jeroen van Boekel, RB
OOvB adviseurs en accountants
oovb.nl

Het geeft een enorme kick dat ik zoveel geld voor Charles heb kunnen besparen

Jeroen van Boekel, RB bij OOvB adviseurs en accountants

 

Overdrachts- versus omzetbelasting

Aan RB Jeroen de taak Charles vanaf de start van dit project goed te begeleiden. Jeroen: “Zeker in het begin moesten er ontzettend veel keuzes worden gemaakt. Ik heb Charles telkens laten zien wat de mogelijkheden en de consequenties waren. Zo hebben we samen de juiste lijnen uitgezet.” De eerste stap was een taxateur de waarde van de grond en de oude chalets laten bepalen. Daarna zocht Jeroen uit hoe hij het onroerend goed fiscaal zo gunstig mogelijk in de nieuwe structuur kon brengen. “De timing bleek cruciaal. Want als Charles het park als onroerend goed van zijn ouders zou kopen, was hij zes procent overdrachtsbelasting verschuldigd. Een fikse kostenpost. Het was voor hem als ondernemer voordeliger om met btw te werken, omdat hij die kan terugvragen bij de Belastingdienst. Daarom heeft Charles in overleg met zijn ouders eerst alle oude chalets gesloopt en is de grond daarna als bouwgrond verkocht. Daarbij ben je als koper namelijk geen overdrachtsbelasting maar omzetbelasting verschuldigd.”

Overleg met de Belastingdienst

Om de grond als bouwgrond aan te merken, moest er wel worden overlegd met de Belastingdienst. Charles wilde de muur van de oude boerderij namelijk laten staan, als basis voor de nieuw te bouwen horecagelegenheid. Hierdoor was de grond niet volledig onbebouwd – een van de eisen waar bouwgrond aan moet voldoen. Jeroen: “Ik heb de situatie aan de inspecteur van de Belastingdienst uitgelegd en gevraagd of de grond ondanks een kleine mate van bebouwing toch met btw in plaats van overdrachtsbelasting aan Charles geleverd kon worden. Door gebruik te maken van de juiste jurisprudentie is dat – na nog wat telefonisch overleg – gelukkig goedgekeurd. Het geeft een enorme kick dat ik zoveel geld voor Charles heb kunnen besparen.”

 

Bedrijfsstructuur bepalen

De volgende stap was de structuur van het bedrijf bepalen. Jeroen keek daarbij naar de persoonlijke situatie van Charles en luisterde naar zijn wensen. Jeroen: “Om de risico’s te spreiden hebben we twee bv’s opgericht: een voor het vastgoed en een voor de exploitatie van de horeca. Mocht het op een van de twee facetten mislopen, dan is het andere deel van de onderneming safe.”

Fiscale voorlichting

Charles richtte zich ondertussen samen met Roompot op de verkoop van de nieuw te bouwen vakantiewoningen. De vragen die hij daarover van potentiële investeerders kreeg waren voornamelijk fiscaal gericht. Hij vroeg Jeroen of hij hem daarin kon ondersteunen. Jeroen: “We hebben gezamenlijk voorlichtingsdagen georganiseerd waarop ik op fiscaal gebied uitleg gaf aan potentiële kopers. Hieruit blijkt maar weer: als RB in het mkb is geen case standaard en geen werkdag hetzelfde.”

Overdrachts- versus omzetbelasting

Bij overname van onroerend goed is de koper altijd zes procent overdrachtsbelasting verschuldigd. Tenzij het een woning betreft, dan daalt het percentage naar twee procent. Voor bouwgrond geldt een vrijstelling van overdrachtsbelasting. De koper is dan 21 procent omzetbelasting (btw) verschuldigd. Dat is voor ondernemers die btw-plichtig zijn positief, omdat zij omzetbelasting – in tegenstelling tot overdrachtsbelasting – terug kunnen vragen. Voor ondernemers is overdrachtsbelasting dus een kostenpost en omzetbelasting niet.

Jeroen van Boekel, RB bij OOvB adviseurs en accountants

Jeroen van Boekel werkt sinds begin 2007 als Register Belastingadviseur bij OOvB adviseurs en accountants. Daarvoor werkte hij ruim vijf jaar bij Witlox Advies. Voor Vakantiepark Schaijk was Jeroen direct vanaf de overname betrokken bij de plannen en voorzag ondernemer Charles Veerkamp van fiscaal advies.

 

Over OOvB adviseurs en accountants
In de bijna vijftig jaar dat OOvB actief is, is het uitgegroeid tot een gerenommeerd kantoor in Noordoost-Brabant en Zuidoost-Gelderland. De basis daarvan wordt gevormd door tevreden klanten, waarvan ze er inmiddels meer dan 2.000 van hebben. Klanten mogen vertrouwen hebben in de adviezen, maar vooral in de deskundigheid. Op administratief gebied, maar ook op fiscaal en juridisch vlak. 

Charles Veerkamp, eigenaar Vakantiepark Schaijk

Charles Veerkamp was 22 jaar toen hij door de ziekte van zijn vader het Vakantiepark in Schaijk, dat al generaties lang in de familie was,  overnam. Charles verdiende tot die tijd zijn geld met grasmaaien en het poetsen van toiletten op het vakantiepark. Na de overname besloot Charles nieuwe vakantiewoningen te bouwen.  Hij runt het vakantiepark nu samen met zijn vrouw.

Gerelateerde verhalen

Barsupport
Het was tijd voor verandering!

Bekijk het verhaal

Jacobs Cuijk Wonen – Slapen
Bedrijfsoverdracht. Schenken of niet?

Bekijk het verhaal