Je klant belt jou als eerste wanneer hij een nieuw pand op het oog heeft. Hoe help jij hem bij het voorkomen van een kat in de zak?

Ras-ondernemer Robbert Vreeke kan niet door Domburg rijden zonder rond te speuren naar een volgend geschikt pand om toe te voegen aan zijn imperium van hotels, vakantiewoningen en strandcabines. Het strand is voor hem – naast de plek waar hij als kind dammen groef – een belangrijke bron van inkomsten. RB Frans Provoost staat aan Robberts zijde bij elke overname of overweging daartoe. “Robbert heeft het lef en inzicht, ik de fiscale kennis. Beiden hebben we Zeeuws bloed door de aderen stromen en dat schept een band.”

RB Frans Provoost gaat al even mee in de familie Vreeke. “Ik ben fiscalist van Robberts vader sinds 1998. Vader Vreeke baatte jarenlang een groot aantal strandcabines uit aan de Zeeuwse kust. Toen Robbert 18 was, runde hij drie van deze cabines en kwam voor het eerst ter sprake dat hij het familiebedrijf ooit zou gaan overnemen. Toen voorzagen we nog niet dat Robbert een stormachtige ontwikkeling zou doormaken. Hij ging werkelijk als een raket en nog geen twee jaar later runde hij het grootste deel van de zaken. Inmiddels is hij ook eigenaar van een aantal hotels en vakantiewoningen.”

Wie

Ondernemer
Robbert Vreeke
Eigenaar hotels en strandcabines
vreekehotels.nl

Register Belastingadviseur
Frans Provoost, RB
WEA Accountants en Adviseurs
wea.nl

Robbert heeft het lef en inzicht, ik de fiscale kennis

Frans Provoost, RB bij WEA Accountants en Adviseurs

 

Raket

“Zijn ondernemersgeest in combinatie met zijn kennis maakte dat hij de grote lijnen zag en serieuze stappen zette. Mooi detail: nog altijd helpt Robbert elke zomer met het opzetten van de strandcabines. Dat ik de eerste ben die hij belt als hij weer eens een nieuw idee heeft, zegt genoeg over onze chemie. Dít zijn voor een RB de mooie klanten!”

Samen in een vof

“Ik adviseer Robbert voornamelijk als het gaat om het nieuw bijkopen van eenheden zoals hotels. Zo’n aankoop moet natuurlijk zo gunstig mogelijk uitpakken voor Robbert. Zo was er een keer een overnametraject waarbij Robbert toetrad tot een vof met de verkopers. Samen zetten zij de onderneming meer dan 36 maanden voort. Na deze periode kon Robbert de onderneming geruisloos overnemen en konden de verkopers de fiscale claim op het pand aan hem doorschuiven. Voordeel voor de verkoper: niet afrekenen met de fiscus over de waarde van de onroerende zaak. Robbert’s ‘winst’: een aanzienlijk lagere koopprijs.”

Aanmoedigen en afremmen

“Deze constructie was prachtig, maar niet zonder risico. Robbert moest er als privépersoon voor toetreden tot de vof. Als de onderneming tijdens de 36 maanden failliet zou gaan, zouden de schuldeisers zich kunnen verhalen op zijn hele vermogen. Omdat Robbert de branche goed kent, wist hij wat hij deed. Ik moedigde hem hierin dan ook aan. Op sommige andere momenten moet ik hem juist afremmen. Je ziet: als RB in het mkb houd je je niet alleen bezig met cijfers maar ook met de psychologie van een ondernemer.”

Risico

Frans adviseert de familie Vreeke ook bij de overdracht van het bedrijf van vader op zoon. “Een interessant proces. Op dit moment heeft vader als stille vennoot een minderheidsbelang in de onderneming; Robbert heeft alle zeggenschap, behalve over het persoonlijke deel van zijn vader. Een behoorlijk risico voor vader dus.”

Vertrouwen

“Gelukkig heeft hij 200% vertrouwen in zijn zoon en dat maakt het tot een relatief makkelijke en soepele overdracht. Achter de schermen had het natuurlijk wel wat voorwerk nodig. In 1-op-1-gesprekken met zowel vader als zoon achterhaalde ik wat ze allebei willen en masseerde ik bepaalde onderwerpen alvast voorzichtig voor. Ook dát hoort erbij, helemaal als je zo persoonlijk betrokken bent bij je klant als ik bij vader en zoon Vreeke.”

Samen in een vof

Nog zo’n overname-kluif voor RB Frans Provoost: Robbert wilde een pand overnemen dat hij huurde van een bv met één aandeelhouder. Zou hij het pand direct kopen, dan kwam daar een flink bedrag aan overdrachtsbelasting bij kijken. De oplossing? De bv van de verkoper ging participeren in de onderneming van Vreeke. Samen werd er een vof aangegaan. Voor de overdrachtsbelasting is er dan geen sprake van een onroerende zaak bv, omdat er niet is voldaan aan de doel-eis dat de bv de onroerende zaak niet ten behoeve van de verhuur en/of het verkopen/verkrijgen van onroerende zaken exploiteert. De aandelen in de bv kunnen dan zonder overdrachtsbelasting worden overgedragen. Met deze constructie liep Vreeke wel risico: hij ging in feite samen met de verkoper ondernemen en daarom moest de zeggenschap goed worden vastgelegd.

Frans Provoost, RB bij WEA Accountants en Adviseurs

Frans Provoost begon in 1992 als belastingadviseur bij PWC. Sinds mei 2002 is Frans werkzaam bij WEA Accountants en Adviseurs en vanaf 1 januari 2008 als vennoot. Frans is ook geboren en getogen in Domburg en kent de familie Vreeke al erg lang. Als jongen werkte hij in één van de hotels van de familie. Ook is Frans bestuurslid van Ondernemers Badplaats Domburg.

 

Over WEA Adviseurs en Accountants
WEA is al ruim 100 jaar een begrip in West Nederland op het gebied van accountancy en belastingadvies. WEA is een organisatie van accountants, registeraccountants, belastingadviseurs, waarderingsdeskundigen en loonadviseurs. Met 400 medewerkers en 18 vestigingen behoort WEA tot de top 20 accountantskantoren van Nederland. 

Robbert Vreeke, eigenaar hotels en strandcabines

Robbert Vreeke is geboren en getogen in Domburg. De Zeeuwse ondernemer heeft er zijn persoonlijke missie van gemaakt al die toeristen onderdak te bieden. Wat ooit begon met het uitbaten van een paar strandcabines, het familiebedrijf wat is opgericht door zijn opa, is nu uitgegroeid tot het eigenaarschap van verschillende hotels, vakantiewoningen en de strandcabines aan de kustlijn van Domburg.

Gerelateerde verhalen

Vakantiepark Schaijk
Herstructurering na bedrijfsoverdracht

Bekijk het verhaal

Jacobs Cuijk Wonen – Slapen
Bedrijfsoverdracht. Schenken of niet?

Bekijk het verhaal