Ruisend of geruisloos mijn bv in? Het advies van mijn RB was goud waard.

De snelle ontwikkeling die Jan-Peter de afgelopen jaren met zijn Plastica Panaro Services, een bedrijf dat koffers en bijpassende schuiminterieurs produceert, doormaakte is ronduit indrukwekkend. “We zijn al drie keer verhuisd vanwege de groeiende voorraden, zijn internationaal actief en hebben een omzet waar ik vroeger alleen maar van kon dromen. Om het allemaal te kunnen bolwerken heb ik negen man in dienst. Plastica Panaro Services was altijd een eenmanszaak maar ik wilde de steeds groter wordende persoonlijke aansprakelijkheid niet dragen. Het idee ontstond om een bv te starten. Maar hoe dat werkte…?”

Ruisend versus geruisloos

Dit was hét moment voor RB Charlotte Wilhelmus om haar skills te laten gelden. “Ik heb Jan-Peter uitgelegd wat de mogelijkheden vanuit fiscaal oogpunt waren, inclusief de financiële consequenties. Zo kon hij ruisend de bv in, maar dan moest hij wel direct met de fiscus afrekenen. Of hij koos voor een geruisloze inbreng, waardoor hij de kosten nu kon drukken maar er de aankomende drie jaar geen aandeelhouders mogen toe- of uittreden. Een belangrijk bijkomend aspect was dat Jan-Peter al een bv had die we hiervoor graag willen gebruiken.”

Wie

Ondernemer
Jan Peter Ruis
Eigenaar Plastica Panaro Services
plasticapanaroservices.nl

Register Belastingadviseur
Charlotte Wilhelmus, RB
Worrell & Jetten
worrellenjetten.nl

Wetteksten klakkeloos opvolgen? Oersaai!

Charlotte Wilhelmus, RB bij Worrell & Jetten

 

Advies op maat

Omdat Jan-Peter liever direct afrekende en vrij wilde zijn om in de nabije toekomst eventueel een herstructurering uit te voeren, kozen ze voor een ruisende inbreng. Deze uitkomst is precies waarom Charlotte bij elke nieuw vraagstuk eerst wil weten waar een ondernemer staat en waar hij naartoe wil. “Als ik Jan-Peter niet eerst had gesproken, had ik hem vanwege de goodwill die in zijn eenmanszaak zat geadviseerd om deze geruisloos in de bv in te brengen. Nu wist ik dat dat voor hem niet de beste keuze was.” 

Belasting drukken

Vervolgens zocht Charlotte uit hoe Jan-Peter de hoogte van de belastingsom kon drukken. “Ik adviseerde hem een deel van zijn stakingswinst in een stakingslijfrente te storten, ten behoeve van zijn oudedagsvoorziening. Zo stelt hij het betalen van belasting uit én betaalt hij minder belasting omdat het tarief voor de inkomstenbelasting als hij met pensioen is, lager is dan nu.”

Wat er zo boeiend is aan het vak van RB? Charlotte is er duidelijk over: “Alleen maar wetteksten opvolgen lijkt me oersaai. Geef mij maar een zo ingewikkeld mogelijke case. Dan zoek ik naar de beste oplossing.”

Bij een ruisende inbreng staakt de ondernemer fiscaal gezien de huidige onderneming. Gevolg hiervan is dat er direct inkomstenbelasting over de stakingswinst wordt geheven. Hieronder vallen onder andere stille reserves en goodwill. Bij een geruisloze inbreng zet de ondernemer de huidige onderneming om in een bv. Hierdoor wordt er (nog) geen inkomstenbelasting geheven. Bij een geruisloze inbreng mogen de aandelen de eerste drie jaar niet worden vervreemd.

Charlotte Wilhelmus, RB bij Worrell & Jetten

Charlotte Wilhelmus is in februari 2003 begonnen als aangiftemedewerker bij Worrell & Partners. In 2005 rondde zij haar studie HBO fiscale economie af en in 2008 behaalde zij haar Master Belastingadviseur. Sinds 2007 is zij werkzaam als belastingadviseur bij Worrell & Jetten en houdt zij zich vooral bezig met het fiscaal adviseren van  klanten over uiteenlopende fiscale vraagstukken.

Over Worrell & Jetten

Worrell & Jetten begeleidt mkb-ondernemers die net zijn gestart, ondernemers die willen veranderen of groeien en ondernemers die op de drempel staan van hun pensioen. Een team van  specialisten staat klaar voor ondernemers die willen sparren over uiteenlopende aandachts- en verbeterpunten. Als strategisch partner weten zij wat u bezighoudt en wat in uw branche speelt.

Jan-Peter Ruis, eigenaar Plastica Panaro Services

Jan-Peter Ruis richtte in 2015 Plastica Panaro Services op, een bedrijf dat koffers en bijpassende schuiminterieurs produceert. Binnen een jaar ‘overkwam hem succes’, zoals de rasondernemer het zelf omschrijft. Omdat hij niet persoonlijk aansprakelijk wilde zijn, stapte hij van een eenmanszaak over naar een bv. RB Charlotte Wilhelmus, werkzaam bij Worrel & Jetten, begeleidde hem tijdens dit spannende traject.

Gerelateerde verhalen

Barsupport
Het was tijd voor verandering!

Bekijk het verhaal

De Koers
Op zoek naar de juiste rechtsvorm

Bekijk het verhaal