In het leven van een ondernemer gebeurt elke dag wel iets. Hoe help jij hem slim te dealen met wat er op zijn pad komt?

Ralph Meijer is 42 jaar en trotse eigenaar van Lanterfant. Het is bij dit interieurmerk aanpoten om de snelle groei bij te benen. Daarbij kan Ralph geen ingewikkelde fiscale vraagstukken gebruiken. Die kopt hij dus direct door naar zijn Register Belastingadviseur Frank van der Pas van het middelgrote kantoor Flynth Adviseurs en Accountants. “Mijn adviezen raken Ralph persoonlijk; zowel zakelijk als privé. Dat is het mooiste van werken in het mkb.”

“Ralph is zo’n klant die heel goed zijn eigen boontjes kan doppen. Hij weet wat hij wil en hoe hij dat het beste kan aanpakken. Bij de oprichting van zijn merk Lanterfant twee jaar geleden koos hij heel bewust en zonder twijfel voor online verkoop van meubels die hij in het buitenland laat produceren. Hij vroeg een reclamebureau om een merkstrategie te maken en besteedde de logistiek uit aan een fulfilmentpartij. Voor de fiscale uitdagingen die op zijn pad als ondernemer komen, doet Ralph een beroep op ons kantoor.”

Wie

Ondernemer
Ralph Meijer
Eigenaar Lanterfant
lanterfant.eu

Register Belastingadviseur
Frank van der Pas, RB
Flynth
flynth.nl

Mijn adviezen raken Ralph persoonlijk; zowel zakelijk als privé. Dat is het mooiste van werken in het mkb.

Frank van der Pas, RB bij Flynth

 

Amazon

Frank belt eens in de vier tot zes weken met Ralph. “In de praktijk spreken we elkaar echter veel vaker,” vertelt Frank. “Een ondernemer vindt met grote regelmaat dingen op zijn pad waar hij – als hij niet veel kennis heeft van fiscale zaken – hulp bij nodig heeft. Zo werd Ralph onlangs verrast doordat Amazon zijn verkoopaccount plotsklaps op non-actief zette. Gelukkig wist ik al snel hoe de vork in de steel zat.”

Duitse business

“Lanterfant beschikt niet over een Duits btw-nummer. Als je meer dan €100.000,- omzet in Duitsland draait, is een lokaal btw-nummer een voorwaarde voor Amazon om zaken met je te doen. De business van Lanterfant gaat goed in Duitsland dus de drempel was bereikt. Tijd voor actie van onze kant dus. Flynth heeft meerdere filialen en daar profiteert Lanterfant van; mijn collega in Oost-Nederland kent de Duitse markt door en door en samen met hem zorg ik ervoor dat Ralph zijn Duitse verkoop zo snel mogelijk weer op de rit heeft.”

Holding

Voordat Ralph met Lanterfant startte, maakte hij deel uit van de onderneming van zijn vader, Cadillon International BV, die in tuinmeubelen handelde. Vader en zoon hadden ieder een eigen holding. Frank: “Het was al een tijd duidelijk dat Ralph de bedrijfsopvolger van de onderneming van zijn vader was. Tot het overlijden van zijn vader had Ralph via zijn holding 49% van de aandelen in Cadillon International BV. Zijn vader had via zijn holding de resterende 51%.

Doorslaggevende stem

Na het overlijden van zijn vader zijn er aan (de holding van) Ralph extra aandelen uitgegeven, zodat zijn belang is uitgekomen op 51%. Frank: “Deze meerderheid was gewenst omdat Ralph na het overlijden van zijn vader als ‘de ondernemer’ wordt aangemerkt en hij dus een doorslaggevende stem moet hebben. De 49% aandelen kwamen in handen van Ralphs moeder.”

Wel of geen beschikking

De gekozen structuur zorgde wel voor een nieuw vraagstuk. Er ontstond een fiscale eenheid tussen de holding van Ralph en zijn werk-bv. Moest Ralph een beschikking aanvragen voor de btw van deze eenheid of niet? Frank: “Door een beschikking aan te vragen maak je kenbaar dat je een fiscale eenheid voor de btw bent en moet je één aangifte doen.”

“Het nadeel daarvan is dat je als holding aansprakelijk gesteld kan worden voor de eventuele belastingschulden van de werk-bv. Ik heb Ralph toch geadviseerd een beschikking aan te vragen. Waarom? De kans is aanzienlijk dat de Belastingdienst vragen gaat stellen en alsnog een beschikking afgeeft.”

Voordeel

Deze beslissing gaf Ralph ook een fijn voordeel, kon Frank hem vertellen. “Bij facturatie tussen de onderdelen van de fiscale eenheid hoeft geen btw in rekening gebracht te worden. Dus ook niet over de management fee die de holding factureert. Dit vereenvoudigt de administratie en kan leiden tot een liquiditeitsvoordeel. De afdracht van de btw vindt namelijk altijd eerder plaats dan de teruggaaf van btw. Handig!”

Direct raken

Het zijn dit soort fiscale aspecten waarbij Frank een essentieel verschil kan maken voor Ralph. “Ik vind het geweldig om RB in het mkb te zijn. Met de klant samen aan tafel, hem rechtstreeks van advies voorzien, zijn signalen oppikken maar ook proactief adviseren als er nieuwe regels geïntroduceerd zijn; het zijn allemaal zaken die maken dat ik graag naar mijn werk ga.”

Wanneer heeft jouw klant een Duits btw-nummer nodig?

Elk land binnen de EU heeft een eigen btw-grens. Blijft de omzet onder dat bedrag, dan is de ondernemer niet btw-plichtig in het betreffende land. Hij valt dan onder de ‘regeling voor afstandsverkopen’. Voor Duitsland ligt deze grens op €100.000,- per jaar. Overstijgt de ondernemer deze grens? Dan moet hij zijn Duitse omzet bij de Duitse fiscus opgeven. In dat geval betaalt hij Mehrwertsteuer van 19% en heeft hij een Duits btw-nummer nodig. Hij moet ook een Duits btw-nummer aanvragen als hij vanuit Duitsland producten verzendt, bijvoorbeeld via Amazon. Ook wanneer de omzet niet boven de €100.000,- uitkomt.

Frank van der Pas, RB bij Flynth

Frank van der Pas is na zijn studie fiscale economie en fiscaal recht aan de Universiteit in Tilburg aan de slag gegaan als belastingadviseur. Eerst in Brabant bij WVDB en ABAB en na een verhuizing naar Den Haag sinds 2006 bij Flynth in Naaldwijk. Bij Flynth is Frank als Register Belastingadviseur betrokken bij Lanterfant. 

 

Over Flynth
Op 1 januari 2011 kwam Flynth voort uit de fusie tussen Flynth adviseurs en accountants en GIBO Groep. Het bedrijf bestaat al sinds 1924. Met ruim 1500 medewerkers en zo’n 60 vestigingen zijn we Nederlands’ grootste adviseur en accountant voor het midden- en kleinbedrijf.

Ralph Meijer, eigenaar Lanterfant

Ralph Meijer is 42 jaar en trotse eigenaar van Lanterfant. Twee jaar geleden richtte hij het interieurmerk op. Daarvoor was hij betrokken bij het tuinmeubelenbedrijf van zijn vader, Cadillon International BV. Van beide bedrijven is Ralph nu eigenaar.

Gerelateerde verhalen

Vakantiepark Schaijk
Herstructurering na bedrijfsoverdracht

Bekijk het verhaal

Jacobs Cuijk Wonen – Slapen
Bedrijfsoverdracht. Schenken of niet?

Bekijk het verhaal