Vader draagt zijn bedrijf over aan zoon. Welke fiscale wetten knoop jij aan elkaar?

Register Belastingadviseur Erik Verkuijlen van Duijd Fiscalisten vindt zijn vak het mooist als hij meerdere fiscaliteiten aan elkaar kan knopen. De bedrijfsoverdracht van Jacobs Cuijk Wonen – Slapen geeft hem die kans. Vader Peter Jacobs senior gaat met pensioen en draagt het bedrijf over aan zijn zoon. Omdat hij met een gerust hart van zijn vrije tijd wil genieten, winnen ze advies in bij Erik.

Peter Jacobs senior richtte ruim 35 jaar geleden Jacobs Cuijk Wonen – Slapen op. Zoon Peter Jacobs junior neemt de vof – waarvan hij al vijftien jaar vennoot is – over. Belangrijke uitgangspunten: de continuïteit van het bedrijf waarborgen én een goed pensioen voor senior. Zaken waar RB Erik wel raad mee weet.

 

Wie

Ondernemers
Peter Jacobs jr. en Peter Jacobs sr.
Eigenaren Jacobs Cuijk Wonen – Slapen
woninginrichtingjacobs.nl

Register Belastingadviseur
Erik Verkuijlen, RB
Duijd Fiscalisten
duijdfiscalisten.nl

In een familiebedrijf is fiscaliteit altijd ondergeschikt aan het gevoel.

Erik Verkuijlen, RB bij Duijd Fiscalisten

 

Schenken of niet?

Erik: “We moesten eerst weten wat Peter senior precies zou overdragen. Daarom heeft een taxateur de waarde van de onderneming en het pand bepaald. Vervolgens heb ik met beide heren besproken of alles door Peter junior vergoed moest worden, of dat vader ook een deel aan zijn zoon wilde schenken. Aan die laatste optie zitten, dankzij onder andere de bedrijfsopvolgingsregeling ofwel BOR, mooie fiscale voordelen. Toch kozen we voor de eerste mogelijkheid, omdat de koopsom het pensioen van Peter senior is.”

Belastingheffing uitstellen

“De volgende stap was het aandeel van vader zonder te veel heffingen overdragen aan zijn zoon. Best een uitdaging, want er moest rekening worden gehouden met de regelgeving rond de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting en de overdrachtsbelasting, want ook het pand was eigendom van de vof. We hebben gekozen voor een geruisloze doorschuiving, zodat er nu geen belasting wordt geheven. Dat verlaagde de koopsom voor zoon en de bijbehorende schuldenlast.”

Holding met driestapsstructuur

Tegelijkertijd met het regelen van een goede oudedag voor Peter senior, dacht Erik na over de toekomst van Peter junior. Erik: “Omdat Peter junior de persoonlijke aansprakelijkheid van het bedrijf niet wilde dragen én met het oog op resultaat- en risicospreiding en eventuele verkoop in de toekomst, besloten we de onderneming direct door te verkopen aan een nieuw opgezette holding met een drietrapsstructuur. We hebben de onderneming en het vastgoed ondergebracht in een vastgoed bv. De onderneming hebben we vervolgens overgedragen naar de werkmaatschappij. Daarbij hebben we gebruikt gemaakt van de faciliteiten van de geruisloze doorschuiving in de inkomstenbelasting en de faciliteiten van de bedrijfsfusie in de vennootschapsbelasting.”

Niet zo ingewikkeld

Dat Eriks werkwijze en advies van grote toegevoegde waarde zijn geweest voor de familie Jacobs, blijkt uit hun reactie op het afgelegde traject. Erik: “Peter junior zei laatst tegen me dat hun casus niet zo ingewikkeld was. Ik moest er hard om lachen en vatte het op als een groot compliment.”

Fiscaliteit vs gevoel

Voor RB Erik is het de uitdaging alle mogelijkheden te overzien, de ondernemer daar helder over te informeren en de bijkomende emoties in de gaten te houden. Erik: “Het gaat hier om een familiebedrijf. Daar is fiscaliteit altijd ondergeschikt aan het gevoel. Dat is soms lastig, maar het maakt het ook extra mooi. Alles wat ik adviseer, raakt Peter senior en Peter junior privé in hun portemonnee. Die extra dimensie maakt werken in het mkb nóg leuker.”

Erik Verkuijlen, RB bij Duijd Fiscalisten

Erik Verkuijlen werkt sinds maart 2018 als Register Belastingadviseur bij Duijd Fiscalisten. Daarvoor werkte hij een kleine tien jaar bij een groot accountantskantoor. Voor Jacobs Cuijk Wonen – Slapen stelde Erik een advies op maat op voor de bedrijfsoverdracht van vader op zoon.

Over Duijd Fiscalisten

Duijd fiscalisten heeft deskundige fiscalisten die complexe èn minder complexe vraagstukken voor je oplossen. Zij formuleren adviezen in duidelijke taal. Zij duiken in de fiscale situatie van de ondernemer en op basis van de brede kennis en ervaring, bieden ze een uitkomst. Duijd Fiscalisten doet waar ze goed in zijn, met plezier, en dat merken de klanten.

Peter Jacobs junior, eigenaar Jacobs Cuijk Wonen – Slapen

Peter Jacobs senior richtte ruim 35 geleden het familiebedrijf op. Peter Jacobs junior werkt al van kinds af aan in de zaak van zijn vader. Voor vader is het tijd om het rustiger aan te doen. Peter Jacobs junior neemt de vof – waarvan hij al vijftien jaar vennoot is – over.

Gerelateerde verhalen

Barsupport
Het was tijd voor verandering!

Bekijk het verhaal

Plastica Panaro Services
Ruisend of geruisloos mijn bv in?

Bekijk het verhaal