Je klant bouwt het podium van Katy Perry. Hoe maak jij hem bestand tegen buitenlandse claims?

Je klant – een oer-Hollandse, nuchtere metaaltechnicus – wordt gevraagd het podium van LA The Voices te bouwen. Rammstein, DefQon en Katy Perry volgen. Leuk, maar buitenlandse klanten hanteren heel andere voorwaarden. Beste RB, wat doe jíj hiermee? RB Dennis Heijmink wist wel raad met deze showbizz-kraker. “Ik richtte de bedrijfsstructuur volledig opnieuw in om de risico’s te spreiden.”

RB Dennis Heijmink schoof aan bij Marco van Dreumel en zijn vrouw Sandra net nadat hun bedrijf een flinke groeistuip had doorstaan. De buitenlandse showbizz stond op de stoep, terwijl de structuur van het bedrijf fiscaal juridisch niet lekker in elkaar zat. Zeker niet als Marco internationaal zaken ging doen. Dennis: “De bedrijfsstructuur bracht risico’s met zich mee als er schuldeisers zouden komen en met opdrachten in Amerika – waar ze niet scheutig zijn met claims – was dat geen ondenkbaar scenario.”

Wie

Ondernemer
Marco van Dreumel
Eigenaar Van Dreumel Metaaltechniek
metaaltechnieken.nl

Register Belastingadviseur
Dennis Heijmink, RB
Duijd Fiscalisten
duijdfiscalisten.nl

Overzeese interesse dwong Marco om kritisch naar zijn bedrijfsstructuur te kijken

Dennis Heijmink, RB bij Duijd Fiscalisten

 

Onderlinge vorderingen

Wat was er precies aan de hand? “Het bedrijf werd gedreven vanuit drie verschillende bv’s,” legt Dennis uit. “Elke bv had een eigen bankrekening. Wanneer het nodig was, werd er geld uit de ene bv overgemaakt naar een andere bv. Bij een faillissement van één van de vennootschappen zouden deze onderlinge vorderingen kunnen leiden tot het faillissement van het gehele bedrijf. En zelfs van Marco privé.”

Fiscale eenheid

Er was nog een reden om de bedrijfsstructuur van Marco eens goed onder de loep te nemen. Dennis: “Marco heeft er in het verleden voor gekozen om zich voor de vennootschapsbelasting te kwalificeren als fiscale eenheid. Nadeel daarvan is dat alle bedrijven in de eenheid aansprakelijk kunnen worden gesteld voor belastingschulden. Als je je bedrijven wil scheiden om te voorkomen dat een belastingclaim in de ene vennootschap ook de andere vennootschap raakt, moet je geen fiscale eenheid aangaan.”

Fiscale eenheid verbroken

Dennis zorgde voor een structuur waarbij – in het geval van een claim van een klant of van de fiscus – niet het hele bedrijf eronder lijdt. “We verbraken de fiscale eenheid en maakten alle bedrijven weer zelfstandig. Het geld dat Marco verdient zit nu op een plek in de bedrijfsstructuur waar eventuele schuldeisers niet bij kunnen. Ook het vastgoed van Marco, zijn pand dus, wordt buiten schot gehouden. De schuldverhoudingen binnen Marco’s bedrijf zijn geschoond zonder belastingheffing. Er zit nu een duidelijke lijn en structuur in zijn onderneming en Marco weet precies met welk geld hij kan ondernemen.”

Toekomst

Hoe de toekomst er voor Marco uitziet? RB Dennis: “Marco wil zijn bedrijf in de toekomst aan zijn kinderen schenken. Dat heeft fiscale gevolgen: bij verkoop of schenking krijg je als ondernemer te maken met belastingheffing. Om dat te voorkomen maakte ik samen met Marco en Sandra een toekomstplanning.” Inmiddels is een deel van het bedrijf door middel van certificering al overgedragen aan hun zoon. Dennis: “Een ondernemer inzicht geven, helpen met de juiste keuzes maken en de gevolgen van die keuzes uitleggen: ik vind mijn vak echt waanzinnig interessant!”

Certificering van aandelen

Bij certificering van aandelen wordt het eigendom van een bedrijf afgescheiden van het stemrecht. De aandelen van de aandeelhouder worden overgedragen aan een speciaal op te richten stichting administratiekantoor. Het stichting administratiekantoor beheert de aandelen. De oorspronkelijke aandeelhouder ontvangt van de stichting in ruil voor de aandelen, certificaten. De certificaten geven alleen maar recht op dividenduitkering; wie een certificaat bezit, heeft dus wel de waarde maar niet de zeggenschap.

Dennis Heijmink, RB bij Duijd Fiscalisten

Dennis Heijmink startte in 2011 met zijn eigen onderneming Heijmink Fiscaal Advies. Na toetreding van een compagnon is in 2016 de naam van het bureau veranderd in Duijd Fiscalisten. Daarnaast is Dennis Fiscaal docent bij de stichting De fiscale sprekers. Voor Marco van Dreumel Metaaltechniek BV was Dennis betrokken bij de herziening van de bedrijfsstructuur.

 

Over Duijd Fiscalisten
Duijd fiscalisten heeft deskundige fiscalisten die complexe èn minder complexe vraagstukken voor je oplossen. Zij formuleren adviezen in duidelijke taal. Zij duiken in de fiscale situatie van de ondernemer en op basis van de brede kennis en ervaring, bieden ze een uitkomst. Duijd Fiscalisten doet waar ze goed in zijn, met plezier, en dat merken de klanten.

Marco van Dreumel, eigenaar Marco van Dreumel Metaaltechniek BV

Marco van Dreumel begon samen met zijn vrouw in een klein huurpandje. Inmiddels is het bedrijf flink gegroeid en heeft Marco veertien man personeel in dienst. Met zijn bedrijf maakt hij op maat gemaakte oplossingen voor metaalconstructies. Marco onderneemt niet alleen in Nederland, maar werkt ook voor grote internationale partijen. 

Gerelateerde verhalen

Vakantiepark Schaijk
Herstructurering na bedrijfsoverdracht

Bekijk het verhaal

Jacobs Cuijk Wonen – Slapen
Bedrijfsoverdracht. Schenken of niet?

Bekijk het verhaal