Twee ondernemers delen zaak én gezin. Hoe help je ze bij het goed regelen van ál hun zaken?

Het zijn wat RB Jasper Jongen van Brothers Consultants betreft de pareltjes van het vak: start-ups van jonge ondernemers die hun droom om weten te zetten in werkelijkheid. Zoals Anique Haan en Ruud de Bruijn, die in hartje Maastricht hun concept store Confetti Maastricht runnen. “Een koppel met twee jonge kinderen, dat vanuit een gedeelde passie besluit samen te gaan ondernemen. Spannend voor hen en een prachtige uitdaging voor mij als fiscalist!”

“Elke klantrelatie is uniek en uitdagend,” weet RB Jasper inmiddels. “Maar de verstandhouding met Ruud en Anique is wel heel bijzonder. Niet alleen omdat ik Ruud ken van vroeger, maar ook omdat ik zelf de doelgroep ben van hun winkelconcept. Afgelopen weekend nog bezocht ik Confetti met mijn kinderen. En ik heb een zwak voor start-ups. Als fiscalist kun je aan iemands creatieve ideeën heel waardevol advies toevoegen dat de ondernemer in staat stelt op een veilige en verantwoorde manier zijn dromen waar te maken.”

Wie

Ondernemer
Ruud de Bruijn en Anique Haan
Eigenaren Confetti Maastricht
confettimaastricht.nl

Register Belastingadviseur
Jasper Jongen, RB
Brothers Consultants & Partners
brothersconsultants.nl

Als RB voeg je iets waardevols toe aan de creativiteit van een start-up

Jasper Jongen, RB bij Brothers Consultants & Partners

 

Aandurven

Eerst even terug in de tijd. Anique startte in 2015 met een webshop voor kinderkleding en speelgoed. Al gauw ontstond bij haar en Ruud de wens de webshop uit te bouwen naar een fysieke winkel. In de binnenstad van Maastricht vonden zij een plek voor hun dromen. Daar exploiteren ze een family store met een unieke mix van horeca en winkel. “Dapper dat ze de stap aandurfden om in de binnenstad iets op te zetten,” vindt Jasper. “Het voelt goed om ze op fiscaal vlak te kunnen ontlasten zodat zij zelf alle zeilen bij kunnen zetten als het gaat om de creatieve kant van hun bedrijf.”

Vof of bv?

Dat ontlasten begon meteen al bij de overgang van webshop naar winkelpand. Een bv leek volgens Ruud en Anique de meest logische rechtsvorm. Voor hun jonge gezin was het een geruststellende gedachte dat hun privé-aansprakelijkheid beperkt bleef; hét grote voordeel van een bv. Maar dat veilige voordeel was in het geval van Confetti niet wat het leek, legde Jasper de ondernemers uit. De bank hielp Anique en Ruud namelijk met het financieren van hun pand en zou in het geval van een bv van de ondernemers eisen dat zij in privé mee-tekenen voor de financiering. En dát was niet zo’n prettig idee. Jasper: “De veiligheid van een bv was dus een stuk minder groot dan ze dachten. Bovendien waren de verwachte resultaten in de eerste jaren zodanig dat ik het fiscaal voordeliger vond om de onderneming te drijven in de vorm van een vennootschap onder firma. Dat was dan ook mijn advies aan Anique en Ruud en ze volgden dat advies op.”

Verdeling

Toen de rechtsvorm eenmaal gekozen was, ging Jasper door naar het volgende heikele punt: de onderlinge verdelingen. “Was er bij Ruud en Anique sprake van een gelijkwaardig of ongelijkwaardig samenwerkingsverband? Dit heeft directe invloed op de ondernemersfaciliteiten waar je als ondernemer gebruik van mag maken. Zo mogen ze beiden de mkb-winstvrijstelling toepassen.”

“Ruud en Anique hebben ieder hun eigen ‘stukje’ in de onderneming. Anique de winkel, Ruud het horeca-deel. Voor de Belastingdienst is dat een duidelijk geval van gelijkwaardigheid. En dat maakt dat Ruud en Anique beiden gebruik mogen maken van faciliteiten zoals de zelfstandigenaftrek. Mooi toch!”

Sector code

Een goede RB is ook degene die fiscaal vooruitkijkt. Jasper: “Confetti Maastricht werd door de Belastingdienst aangemerkt als ‘retail’-onderneming. Met die sectorcode was ik het oneens. Ik wist dat het voor Ruud en Anique economisch en uit risico-oogpunt op termijn stukken gunstiger zou zijn als ze in de branche ‘horeca’ zouden vallen.”

“Dat heeft te maken met de inzet van personeel en de afdracht aan het pensioenfonds. Het overgrote deel van het personeel van Confetti wordt ingezet in het horecadeel van de zaak. Maar de premies die de ondernemers afdroegen waren gebaseerd op de sector retail. Met als risico dat – als de Belastingdienst of het pensioenfonds over een aantal jaar ook ineens vindt dat je in een andere sector thuishoort – je geld moet terugbetalen of premie moet bijbetalen. En op zo’n claim voor correctie zit je als ondernemer natuurlijk niet op te wachten.” Jasper vroeg bij de Belastingdienst een wijziging aan waardoor het bedrijf van Ruud en Anique de juiste sectorcode kreeg.

Sfeerverhogend

Cases zoals deze – waarbij twee ondernemers niet alleen hun zaak maar ook hun huishouden delen – vragen om speciale aandacht en zorgvuldigheid. En dan gaat het soms over zaken die niet bepaald sfeerverhogend zijn. Jasper: “Ik waarschuw dit soort ondernemers altijd direct bij de eerste kennismaking. ‘Leg alles goed vast’, zeg ik dan. Heel fijn dat je het nu zo met elkaar eens bent, maar dit is exact het moment dat je moet nadenken over tijden waarin dat minder het geval is.”

Voor Anique en Ruud betekende deze waarschuwing onder meer dat ze moesten nadenken over de onderlinge winstverdeling. “Samenwerkende ondernemers mogen altijd zelf vaststellen hoe ze de winst verdelen. Bij Ruud en Anique komt alles op één bankrekening binnen. Ze waren het er al snel over eens dat hun arbeidsinspanning gelijk is. Beiden zitten volwaardig in de onderneming. Als Ruud thuis is met de kinderen, staat Anique in de winkel. En andersom. Over een paar uurtjes verschil doen ze niet moeilijk. Deze gelijkwaardige verdeling maakte de beslissing om de winst gelijk te verdelen heel natuurlijk.”

Speciaal voor starters: willekeurig afschrijven

Jasper adviseerde ondernemers Anique en Ruud over de fiscale voorziening ‘willekeurig afschrijven’. Een voorziening waar je gebruik van mag maken als je startend ondernemer bent. Investeer je veel voor de start van je onderneming, dan mag je een groot gedeelte hiervan in het eerste jaar al afschrijven. Dat kan handig zijn als je in je eerste jaar veel fiscale winst maakt en dit enigszins wil drukken. Voor iedere ondernemer valt de afweging anders uit. Voor Confetti was de conclusie dat versneld afschrijven niet de voorkeur had. De verwachting is namelijk dat de winst van Ruud en Anique de komende jaren zal stijgen en dan is het handig een aftrekpost achter de hand te hebben. Zo kunnen ze hun fiscale voordeel verspreiden over de komende jaren.”

Jasper Jongen, RB bij Brothers Consultants & Partners

Jasper Jongen richtte in 2010 samen met zijn broer Joris Jongen Brothers Consultants & Partners op. Daar is hij werkzaam als Register Belastingadviseur. Verder is Jasper docent op Zuyd Hogeschool. 

 

Over Brothers Consultants & Partners
Brothers Consultants & Partners is een administratie en fiscaal advieskantoor gevestigd in het centrum van Maastricht. Jasper Jongen en Joris Jongen hebben dit advieskantoor in 2010 opgericht. Inmiddels zijn er bij Brothers Consultants & Partners vijf personen werkzaam. Van jonge fiscalisten en administrateurs tot ervaren partners met jarenlange ervaring binnen de accountancy of fiscale advieswereld.

Ruud de Bruijn en Anique Haan, eigenaren Confetti Maastricht

Anique en Ruud hebben twee kinderen én een gezamenlijke onderneming. Anique startte in 2015 met een webshop voor kinderkleding en speelgoed. Al gauw ontstond bij haar en Ruud de wens de webshop uit te bouwen naar een fysieke winkel. In de binnenstad van Maastricht exploiteren ze inmiddels een conceptstore voor het hele gezin met een unieke mix van horeca en retail. 

Gerelateerde verhalen

Vakantiepark Schaijk
Herstructurering na bedrijfsoverdracht

Bekijk het verhaal

Differs Group
Van loondienst naar ondermerschap

Bekijk het verhaal