Barsupport: het was tijd voor verandering!

Award-winning bartenders Ian Bartos en Jorgos Stein richtten in 2002 Barsupport op, een full-service barcateraar gespecialiseerd in cocktails. Na zeer succesvolle jaren focussen ze zich nu op de verkoop van zelf geblende cocktailmixen. Hun Register Belastingadviseur Han Heijstek heeft hen bij deze transitie geholpen. “Als je je als bedrijf niet aanpast, kun je het shaken, om in cocktailtermen te spreken.”

Ian en Jorgos ontmoetten Han zo’n zeven jaar geleden, toen Barsupport bijna aan zijn eigen succes ten onder ging. Ian: “We hadden bij de start van ons bedrijf het geluk dat de juiste mensen geloofden in ons concept: niet alleen een bartender of verse cocktail op basis van ons eigen recept leveren maar het hele pakket aanbieden. Zo had de klant er geen omkijken meer naar en creëerden we de ideale marketingcase. We groeiden hard. Binnen drie jaar stonden we met onze full-servicecocktailbar dagelijks op vijf verschillende evenementen, schonken we vijfenveertigduizend mojito’s per event, draaiden we miljoenenomzetten en hadden we een leger van honderdvijftig man personeel op de loonlijst staan. Er kwam een sloot geld binnen, maar dat vloeide direct aan de andere kant weg. We kregen te maken met ordernummers die goedgekeurd moesten worden en lange betaaltermijnen. Een traject waar wij als bartenders het bestaan niet van wisten.”

Wie

Ondernemers
Jan Bartos
Jorgos Stein

barsupport.nl

Register Belastingadviseur
Han Heijstek, RB
Vennoot bij Hoornwijck Groep
hoornwijckgroep.nl

Binnen drie jaar schonken we vanuit onze full-servicecocktailbar vijfenveertigduizend mojito’s per event.

Ian Bartos, oprichter van Barsupport

Toekomst

Ze schakelden financieel adviseurs in die ze via via kenden. Helaas bleek de praktijk – veel voorraad, een immense salarisadministratie en snel wisselende cashflow – voor hen te complex. Via de bank kwamen Ian en Jorgos in contact met Han. Hij vertelt: “Barsupport had behoefte aan iemand die meedacht over de toekomst. Die oplossingen bood voor financieringsvraagstukken, adviseerde bij investeringsbeslissingen en ervoor zorgde dat er meer stabiliteit in de cashflow kwam.” Zeker in die periode was dat van essentieel belang, want de crisis deed zijn intrede. Al hadden de twee rasondernemers dat niet direct door. Ian: “Veranderingen binnen multinationals, wat veel van onze klanten zijn, gaan geleidelijk. Terwijl de budgetten constant bleven, vond daar intern al wel een herstructurering plaats. De up-to-date rapportages van Han leerden ons dat er verandering aan zat te komen én dat we daarin mee moesten als we verder wilden met Barsupport.”

Reorganisatie

Ian en Jorgos besloten tot een reorganisatie over te gaan. Ian: “De cocktailmixen die we produceerden voor events hebben we verpakt in handzame dozen die de klant zelf kan omtoveren tot cocktailtap of aansluit op een biertap. Zo serveert hij in een handomdraai lekkere cocktails en konden wij het aantal mensen op de loonlijst flink terugschroeven.”

Keihard gewerkt

Tijdens de transitie van Barsupport leverde Han maandelijks rapportages en stond hij elke dag klaar voor het geven van advies. Han: “Het is belangrijk dat financiële resultaten continu worden gemonitord. Dan signaleer je verandering snel en kun je er direct op inspelen. In dit geval was dat essentieel, want als we pas later actie hadden ondernomen had Barsupport het waarschijnlijk niet overleefd. Samen hebben we keihard gewerkt. Terwijl Ian en Jorgos zochten naar productinnovatie, stelde ik de voorlopige aanslagen naar beneden bij zodat de liquiditeit in de onderneming bleef en het mogelijk was een nieuwe keuken te bouwen voor de productie van de cocktailmixen.”

Dj

Tegelijkertijd profiteert Barsupport mee van het grote netwerk van Hoornwijck Groep. Han: “We laten onze relaties graag met elkaar kennismaken. Voor Barsupport kan het interessant zijn om in contact te komen met de dj’s die wij ondersteunen. Want wat is voor hen een beter uithangbord dan een bekende dj die over de hele wereld hun cocktails drinkt?” Dit soort mogelijkheden brengt vervolgens ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Want waar moet bijvoorbeeld btw worden betaald als Barsupport cocktails verzorgt op een event in New York? Han: “Als dit soort vragen speelt, zoek ik naar antwoorden. Ik neem contact op met de Belastingdienst hier en indien nodig in het buitenland om Ian en Jorgos goed te adviseren. Het is daarbij fijn dat alle horecaklanten van ons kantoor binnen mijn portefeuille vallen. Ik ken de marges en branche-ontwikkelingen.”

Grapjes

Ian is blij met Han. “Niet eerder hadden we een adviseur die zó allround is. Het geeft ons rust.” Maar dat is niet de enige reden waarom Ian tevreden is. “Hij lacht om onze grapjes,” voegt hij toe. “Dat lijkt misschien onbelangrijk, maar is het niet. Het geeft aan dat Han onze wereld kent. We levelen. Onze vragen worden schijnbaar moeiteloos maar altijd goed beantwoord, wat maakt dat wij ons kunnen bezighouden met ondernemen. Want ook al zit het in onze aard om het liefst alles zelf te doen, dat brengt je niet altijd verder. Sterker nog: zaken uitbesteden aan een RB levert juist heel veel op.”

Ian Bartos, oprichter van Barsupport

Met een vader die sinds 1965 verschillende Nederlandse cocktailtitels veroverde en de bronzen medaille behaalde tijdens de wereldkampioenschappen Cocktails in Los Angeles, kreeg Ian het vak met de cocktaillepel ingegoten. Na jarenlang de hele wereld als bartender over te hebben gereisd en ook succesvol aan wedstrijden te hebben deelgenomen, besloot hij in 2002 dat hij de internationale cocktailcultuur naar Nederland wilde brengen. Samen met Jorgos Stein richtte hij Barsupport op, een bedrijf dat met twee geboren ondernemers aan het roer altijd in ontwikkeling is.

Han Heijstek, RB en vennoot bij Hoornwijck Groep

Han Heijstek werkte vijfentwintig jaar geleden als directeur bij een uitzendorganisatie. Best interessant, maar toen een vriend met een tapijtzaak hem vroeg te helpen bij de fiscale kant van zijn bedrijf, begon Han’s hart pas echt sneller te kloppen. Hij volgde de opleiding tot Register Belastingadviseur, startte als zelfstandig adviseur en ontdekte dat de way of life die hoort bij het ondernemerschap hem uitstekend past. Grenzen opzoeken, uit zijn comfortzone komen, dagelijks aan meerdere dossiers werken en van toegevoegde waarde zijn voor elke klant, dat is wat hij wil én doet, als RB en vennoot bij Hoornwijck Groep.

Gerelateerde verhalen

De Koers
Zonder RB waren we nog op zoek naar de juiste rechtsvorm

Bekijk het verhaal

Plastico Panaro Services
Ruisend of geruisloos mijn bv in?

Bekijk het verhaal