Jouw klant start een horecaonderneming. Zonder kennis van de fiscale regels in deze branche. Zorg jij ervoor dat hij zijn dromen waar kan maken?

Register Belastingadviseur Mario de Laat werkte bijna zeven jaar bij Ernst&Young. Eind vorige eeuw maakte hij de stap naar het mkb. Hij richtte AXP Adviseurs op, een administratie- en adviesbureau voor bijzondere ondernemers. Charly Heusschen ís er zo eentje. “Mario is mijn sparringpartner. Hij geeft niet alleen financieel advies, maar denkt ook op strategisch niveau mee.”

Charly is ondernemer in hart en nieren. Hij startte in de sponsoring, werkte bij Heineken, runde een eigen reclamebureau, ontwikkelde een ski-helm en heeft een consultancybureau. In 2014 startte hij Club Atelier, een kleurrijke locatie in een oude wasstraat in Amsterdam-Zuid waar horeca, feesten, sporten en flexwerken samenkomen. Mario staat als vertrouwenspersoon aan zijn zijde. Charly: “Ik weet best wat van fiscale zaken, maar van regels die specifiek voor de horeca gelden heb ik geen kaas gegeten.”

Wie

Ondernemer
Charly Heusschen
Eigenaar Club Atelier
club-atelier.nl

Register Belastingadviseur
Mario de Laat, RB
AXP Adviseurs
axp.nl

Ik geef niet alleen fiscaal advies, maar denk ook strategisch met Club Atelier mee.

Mario de Laat, RB bij AXP Adviseurs

 

Rechtsvorm bepalen

Terwijl Charly zijn creatieve horecaconcept uitwerkte, zette Mario op een rij waar hij fiscaal gezien rekening mee moest houden. En dat was nogal wat. Om te beginnen moest er een rechtsvorm gekozen worden. Mario: “Fiscaal gezien is het als startup het meest voordelig om een eenmanszaak of vof te starten. Maar om de persoonlijke aansprakelijkheid van Charly af te dekken, hebben we er toch voor gekozen om een bv op te richten. Wel zo veilig in het geval van tegenvallend succes.”

Holdingstructuur

De bv van Charly valt onder de holding die hij al in bezit had. Mario: “Dit is zowel in goede als in slechte tijden een prettige constructie. Zodra Charly met Atelier winst maakt, kan hij deze onbelast doorschuiven naar de holding. Kan hij het lekker opsparen. Mocht het onverhoopt minder goed lopen, dan kan Charly de bv afstoten.”

Liquiditeitsvoordeel

Voordat Charly daadwerkelijk met Atelier kon starten, moesten er investeerders worden aangetrokken. Mario hielp hem om de investeringsbehoefte zo laag mogelijk te houden. Mario: “Charly kon als starter gebruikmaken van de willekeurige afschrijving voor starters op investeringen in bedrijfsmiddelen. Met de MIA (milieu investeringsaftrek) en de VAMIL (willekeurige afschrijving milieu-investeringen) behaalde hij een liquiditeitsvoordeel.”

Fooien

Ten aanzien van het personeel is er binnen de horeca ook een belangrijk aandachtspunt: de fooien. Mario: “Charly kan ervoor kiezen om bij het vaststellen van het salaris van zijn personeel rekening te houden met fooien. In dat geval moet hij er loonheffing over inhouden. Best ingewikkeld voor een ondernemer, want hij weet vooraf nooit precies hoeveel fooi er wordt verdiend. Daarom adviseerde ik Charly geen rekening te houden met fooi. De werknemer moet de fooi dan zelf aangeven in zijn aangifte inkomstenbelasting.”

Dromen realiseren

Het mooiste aan al deze werkzaamheden vindt Mario niet de vaktechnische zaken, maar de ondernemers. Mario: “Iedere ondernemer is anders, heeft een andere achtergrond, een ander opleidingsniveau, een andere leeftijd. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze willen een droom realiseren. Het geeft enorm veel voldoening als ik daar met mijn advies een bijdrage aan kan leveren.”

Kennismaken met Janneke van den Boogaard, RB in opleiding

Janneke van den Boogaard werkt ruim drie jaar als Register Belastingconsulent bij AXP, het administratie- en adviesbureau van RB Mario de Laat. Ze kwam er via nogal een omleiding terecht: “Ik heb eerst de Hotelschool afgerond. Daarna werkte ik vijf jaar in het hotelwezen, onder andere op de finance afdeling. Vanuit die functie maakte ik de overstap naar AXP.”

Belastingadvies aan modellen
Janneke is binnen AXP als assistent accountant medeverantwoordelijk voor de boekhouding van meer dan 150 (fashion)modellen. Daarnaast volgt ze bij het RB de opleiding tot Register Belastingadviseur, zodat ze zich in de toekomst kan specialiseren in belastingadvies aan de topmodellen. Omdat ze cijfers leuk vindt, maar nog meer omdat ze graag met mensen samenwerkt. “Ik heb enorm veel contact met mijn klanten. Aan mij de taak om hen zo te adviseren dat ze tevreden zijn en hun fiscale zaken op de best mogelijke manier zijn geregeld.”

Elke situatie is uniek
Praktijkcasussen zijn tijdens de opleiding enorm belangrijk. Op die momenten leert Janneke het vak pas écht. “In de boeken zijn situaties vaak vrij overzichtelijk. Maar in de werkelijkheid is elke casus uniek. Door bijvoorbeeld alleen al een andere woonplaats kan het fiscale plaatje van iemand er compleet anders uitzien dan dat van bijvoorbeeld zijn broer.” Dat Janneke via het RB met collega-belastingadviseurs kan overleggen, is van grote meerwaarde. “Het is fijn om advies te kunnen vragen en ervaringen te kunnen delen.”

Technologische ontwikkelingen
Dat Janneke via de bijeenkomsten van het RB ook haar kennis op peil houdt, wordt voor haar steeds belangrijker. Zeker met alle technologische ontwikkelingen die eraan komen. “Ik kan het alleen maar toejuichen dat er steeds meer wordt geautomatiseerd. Ik ben dit vak namelijk niet gaan uitoefenen omdat ik zo graag ib-aangiftes invoer. Ik wil meedenken met de klant. Advies geven over of iemand wel of niet naar New York moet verhuizen of een nieuw huis moet kopen omdat zijn vermogen in box 3 anders zo hoog blijft. Daar komt in de toekomst alleen maar meer tijd voor vrij.”

MIA en VAMIL

De MIA (milieu investeringsaftrek) en VAMIL (willekeurige afschrijving milieu-investeringen) zijn extra fiscale faciliteiten voor investeringen in energiezuinige bedrijfsmiddelen. Door hier gebruik van te maken worden de kosten van de investering lager. Er hoeft immers minder belasting betaald te worden. De MIA geeft ondernemers de mogelijkheid om tot 36 procent van het investeringsbedrag in mindering te brengen op de fiscale winst. Met de VAMIL kan een ondernemer een investering tot 75 procent op een willekeurig moment afschrijven. Investeringen moeten wel binnen drie maanden nadat de ondernemer de verplichting is aangegaan, worden gemeld bij de Rijksdienst voor ondernemend Nederland. Vanwege de korte meldingstermijn is het als RB belangrijk om je klant hier tijdig en goed over te informeren.

Mario de Laat, RB bij AXP Adviseurs

Mario de Laat werkte bijna zeven jaar bij Ernst&Young. Eind vorige eeuw maakte hij de stap naar het mkb. Hij richtte AXP Adviseurs op, een administratie- en adviesbureau voor bijzondere ondernemers.

 

Over AXP Adviseurs
AXP Adviseurs is hét administratie- en adviesbureau voor bijzondere ondernemers. Wat AXP dan typeert, is een combinatie van Amsterdamse bravoure en Rotterdamse directheid. Vandaar het motto ‘Recht voor je kanis’, maar dat laten zij de klanten graag vertellen.

Charly Heusschen, eigenaar Atelier Schinkel

Charly Heusschen is ondernemer in hart en nieren. Hij startte in de sponsoring, werkte bij Heineken, runde een eigen reclamebureau, ontwikkelde een ski-helm en heeft een consultancybureau. In 2014 startte hij Atelier, een kleurrijke locatie in een oude wasstraat in Amsterdam-Zuid waar horeca, feesten, sporten en flexwerken samenkomen.

Gerelateerde verhalen

Vakantiepark Schaijk
Herstructurering na bedrijfsoverdracht

Bekijk het verhaal

Jacobs Cuijk Wonen – Slapen
Bedrijfsoverdracht. Schenken of niet?

Bekijk het verhaal